Dyslexi - jag hittade hellre på sagorna!!

I höst kommer vi satsa ännu mer på avslappnande lässtunder här hemma. En av anledningarna till det är att jag själv vill öva mer på att läsa högt för mina små ljuveler. Jag har nämligen kommit till det stadiet i livet att jag inte vill känna mig begränsad längre och framförallt inte på grund av min dyslexi. För jag har redan begränsat mig själv i så många olika samanhang i genom åren bara för att jag har varit rädd för att göra bort mig. Men nu är det slut med det för den här mamman ska öva..

 
Jag har alltid haft svårt för läsförståelsen och för att stava. För något år sedan bestämde jag mig för att gå en utredning och få svar på frågan som jag alltid ställt till mig själv. Har jag varit lat igenom mina skolår när det kommer till läs och skriv delen eller kan jag ha dyslexi precis så som min pappa!? När jag gick i skolan var allt med bokstavskombinationen och diagnoser så pass nytt. Att skriva långa texter, noveller och fantasifulla sagor har dock alltid gjort trots mina kråkfötter. Men när det kom till att läsa böcker så tog det tvärstop. Sedan Ella föddes så har jag dock läst desto mer men inte så pass mycket som jag velat. 
 

Jag hittade hellre på sagorna för henne medans hon i sin tur fick bläddra fritt i sagoböckerna. Men sen förra året när Ella började skolan så kom den biten ikapp mig. Nu kunde jag inte hitta på egna sagor för henne längre i samma utsträckning som förr. För nu skulle ju hon börja lästräna i skolan och läxorna skulle ju även snart droppa ner. Hur fasiken skulle jag klara av den biten med att hjälpa henne!? När jag själv inte kan!? Jag bollade snabbt över det ansvaret till Martin. Under samma månad som Ella sedan började i skolan bokade jag även tid för den där dylsexiutredningen. För om det nu var dyslexi jag har så måste det ju finans hjälpmedel att få tillgång till så som datorprogam etc. När jag sedan gick ut där ifrån så stod det "DYSLEXI" på pappret med stora bokstäver och en lång sammanställning av utredningen som jag dock inte orkade läsa.
 
Foto: Isabella 
 
Men jag minns att jag kände en sådan lättnad efter det beskedet. Den uppenbarelsen kickade nu igång ett nytt driv i mig. Jag skulle minsan allt lära mig att läsa högt för mina barn på riktigt nu. I ett års tid har jag därmed övat massor och även tränat upp min stressförmåga. Då jag lärt mig att så länge jag är lugn och tar tid på mig så flyter högläsningen och stavningen på rätt så bra. Ju mer jag har läst desto mer ord har jag även börjat att memorera. Martin rättar dock alla mina bloggtexter fortfarande. Jag har även själv börjat att hittat felen i mina texter innan han rättat dom. Vilket är riktigt stort för mig! För att fira in alla framsteg har vi i dagarna införskaffat en massa nya sagoböcker. Så nu har vi massor att läsa ikapp. Några av böckerna har redan hunnit kommit upp hyllorna och resten ska innom kort få flytta upp på hyllorna inne i vardagsrummet. Puss/Isabella
 
 

Kommentarer
Postat av: Sofia B

Hej!
Jag såg att du har dyslexi, jag har också det och har riktigt tufft med att få folk att inse att man inte är dum för det.
Hur brukar du hantera det?
Du får gärna skicka ett mejl till mig på sofia.berg@telia.com

2016-08-23 @ 22:45:17
Postat av: Tina

Heja dig! Vad duktig du är hjärtat! Kämpa på! KRAM

2016-08-24 @ 10:02:40
URL: http://www.familjenrosmer.blogspot.com
Postat av: Isabell

Heja, heja! Härligt att det bidrog till ett driv! :)

2016-08-24 @ 16:25:59
URL: http://hotelisabell.se
Postat av: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Vilket bra inlägg! Det måste vara jobbigt med dyslexi och att vara rädd att göra fel när man läser. Jag har inte dyslexi men jag tyckte det var jobbigt med högläsning i alla fall då jag inte heller ville göra fel. Men tränade bort den rädslan när jag fick småkusiner och har läst mycket för dem, nu är jag lågstadielärare så det är bra att jag gillar att läsa högt nu :P

2016-08-24 @ 17:05:26
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

sagaofswden

paxlux