Att ta till vara på naturens skörd!

Igår tog vi färjan över till Ekerö och Äppelfabriken då det var dags för den årliga skördefesten tillsammans med Martins föräldrar. Hit ut åker vi nämligen varje höst för att återvinna all den frukt som deras äppelträd ger. I stället för att låta alla äpplen gå till spillo så tillverkas det en syrlig och god äppelmust av all frukt. Kartongerna med den färdiga musten kan man sedan förvara i rumstemperatur i ett helt år, öppnad box i kylen håller minst en månad..
 
 
När man kommer ut till Musteriet så vägs äpplena först in och man får även reda på hur mycket must som man kommer att få ut av sin skörd. Årets skörd vägdes in på över 250kg. Så det blev en hel del must av alla dom kilona. Minsta vikt du måste ha med dig är 50 kg vilket är ca 3-4 stora papperskassar. Du finner mer information om hur det går till och när olika äppelsorter mognar och därmed ger godast must HÄR. Farmror och Farfar hade så klart redan stenkoll på detta men för oss var det en helt ny upptäckresa.
 
 
Känslan över att få se Ella och framförallt Edwins reaktioner idag på musteriet var även helt fantastiskt! Det riktigt lös i hans ögon när alla äpplena rullade ner till maskinen. Ella som varit med ett par gånger tidigare visade runt lillebror och förklarade hur det gick till. När man har hällt ut sina äpplen i den stora vaggan så rullar dom ner en efter en in i fabriken. Där inne pressas sedan saften ut och förvandlas till 100% ren must utan tillsatser. Jag är själv väldigt imponerad över hur otroligt mycket man samtidigt får lära sig när man är på ett besök och hur otroligt vackert det är här ute.
 
 
Utanför musteriet finns det även stora äppelodlingar att botanisera runt i. Ett gårdscafe står även öppet för gästerna. Där dom serverar allt ifrån luncher till hembakat under helgerna. Men då vi åkte hit ut nu mitt i veckan och först efter att Ella hade slutat skolan idag så blev det inget cafebesök för oss. Då det nu var fullt fokus på att hinna lämna in alla äpplen. Efter att vi hällt ner alla äpplena var det dock dags för lite kaffe och mellis som farmor och farfar hade överaskat barnen med att ta med sig. Men lillebror hade ingen ro att sitta still, han ville bara runt musteriet och titta in på alla maskiner som brummade och lät. 
 

Foto: Isabella - Äppelfabriken på Ekerö.
 
Lagom tills vi hade druckit upp kaffet så var även musten klar och redo att lyfta in i bilen. Sedan var det dags för hemfärd och återigen en spännande båttur med bilfärjan tillbaks till fastlandet. Martins föräldrar bjöd sedan även på middag. Efter middagen fick barnen busa runt en stund till medans jag själv fastnade framför katalogen av Erns höstnyheter. Lite otippat kanske att en Färg och Form älskare som mig även fastnat för naturmatrial och enkelheten i hans kollektion. Men jag måste erkänna att den är riktigt fantastisk. Jag ska se om jag inte kan få ihop nått inspriationskollage till er alla fina att kunna ta del utav innom kort också. Kanske blir du själv lika frälst som mig? Puss/Isabella

Kommentarer
Postat av: Anna

Åh, vilken härlig utflykt! :D

2016-10-13 @ 16:28:10
URL: http://dcentury.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

sagaofswden

paxlux