ATT TA DET LUNGT ÄR FÖR OSS INTE SAMMA SAK SOM ATT INTE GÖRA NÅGOT ALLS!

 
 
Skolstarten har gått hur bra som helst här hemma. Både Ella och Edwin har varit så ivriga över att få träffa alla deras vänner igen. Emil börjar dock inte sin inskolning först om några veckor. Men det har ändå varit en annorlunda vecka för hans del här hemma. Då han helt plötsligt kan leka och riva runt mer fritt bland storasyskonens saker medans dom har varit i skolan på dagarna. Ett moment som kanske inte uppskattats lika mycket av rummens ägare och av oss vuxna.. 
 

 
För Emil är verkligen snabb som blixten och man hinner inte ens vända ryggen till innann han har hunnit hittat på nya hyss. Så den fortsatta renoveringen av barnrummen här hemma under hösten kan inte komma mycket mer lägligt än så här. För snart har alla familjemedelar en egen dörr in till sina rum som kan hjälpa till att hålla obehöriga små syskon ute. Det var länge sedan som vi tog oss ann ett renoveringsprojekt tillsammans nu där både jag och Martin kan vara med och fixa på samtidigt. För under dom senaste åren har vi fått byta av varandra när något ska göras och förverkligas här hemma. Vilket inte är så konstigt när vi är en så pass stor familj nu. 
 
Något som dock inte har blivit större med åren är husets ytor. Utan det är fortfarande bara 84kvm boyta här hemma som numera 6st familjemedlemmar & 2st hundar samt alla barnens vänner får samsas om att vistas på. När vi flyttade in hade vi 3rum och kök men har sedan dess lyckats skapat oss 5,5rum av samma små ytor. Om någon vecka kommer startskottet att gå för nästa etapp då tre och ett halvt sovrum ska förvandlas till fem stycken hela rum. Edwins rum ska förminskas med 80cm, nya väggar ska byggas. SKJUTDÖRRAR från HEMFINT ska installeras och möjligheten till ett delbart syskonrum ska skapas. 
 
 
När vi är klara kommer som sagt var alla i familjen ha EN EGEN DÖRR  in till sina rum och samtidigt kommer vi att få 4kvm mer lekyta där inne än tidigare. Vad sjutton surrar hon om tänker ni kanske nu? Man kan väll inte förminska ett rum och samtidigt få mer ytor? Jo då det kan man! När Docktor Snuggles och Kommissarie Gadget temar ihop sig och fixar tillsammans är allt möjligt! Det är bara planeringen, förberedelserna som tar tid. Det går dock undan här hemma när vi väl sätter i gång och redan nu så står det nybyggda skrivbordet för två som vi kämpat med under nätterna klart.
 
Vi har både ritat och platsbyggt både hyllförvaringen samt skrivbordet själva från grunden ur MDF skivor. För att få till den där PERFEKT MÅLADE vita ytfinshen satsade vi på en HALVBLANK, tålig och täckande SNICKERIFÄRG från BECKERS. Med hjälp av en extra fin roller blev slutresultatet sedan spotless och helt fantastiskt snyggt! Vi har även hunnit målat om ena husgarderoben från TOMAT RÖD till nya kulörvalet ELD. En varm och härlig kulör som kommer att rocka tillsammans med den nya syskonsängen som vi just nu är i full gång med att tillverka. Om du vill ta en smyggtitt på sängbygget och följa renoveringen på nära håll så kan du göra det HÄR.
 
 Foto: Isabella
 
 
 

En höst som kommer att bjuda på en hel del förändringar!

 
 
 Efter förra veckans både stora och små utforskarstunder har vi dom senaste dagarna försökt att klämma ut det sista av sommarlovet. Vi har varit i väg och fiskat lite igen, letat efter svamp ute i skogen och avverkat hela listan med måsten inför skolstarten och smygstartat höstens nya rutiner. Det har därmed blivit en hel del tidiga kvällar för både stora som små. Dygnet har vänts tillbaka till sin normala tidsrytm och vi står nu redo inför allt som hösten kan komma att bjuda på. Idag tog vi dock med oss kidsen på en spontan tripp ner Nynäshamn tillsammans med Martins föräldrar. 
 
 
Vi har suttit fast i bilköer, ätit rökt fisk nere vid hamnen, tävlat i att kastat macka med perfekt formade stenar och spanat på uttrar ute till havs. Vilket var så häftigt. Med denna lilla utflykt så vinkar vi nu samtdigt hej då till sommarlovet och ropar under nästa vecka hej till höstterminen. Vakna nätter, trotsiga barn, trötta föräldrar och spänningen inför vad nästkommande dag kommer att innebära tar vi dock med oss vidare in i denna nya säsongen. Det mesta kommer helt enkelt att rulla på i samma tempo samt med fortsatta höga skrik efter mer kaffe!

 
Men det är även en höst som kommer att bjuda på en hel del förändringar. Emil ska börja på förskolan 15timmar på avdelningen under Edwin och Ella börjar i 3:an. Att gå från att ha fyra barn hemma och sjutioelva kompisar till dom var och varannan dag. Till att nu bara ha lilla Elton helt själv hemma kommer att kännas riktigt annorlunda. För det har vi aldrig förr varit med om. Vi skulle normalt sätt ha hunnit planera in en massa saker för vad vi borde och skulle behöva göra under denna tiden som nu komma skall. Men i stället kör vi på en inskolningsfas även för oss vuxna för det räcker gott och väl med alla pågående projekt.
 
 
Vi låter i stället allt få smälta in lite tills att nya rutiner på automatik har skapats. Om vi nu ens hinner med det. För om bara någon vecka så är nog vabb karusellen i full gång och ordningen återställd igen. Om jag är ironisk? Nej jag är bara brutalt ärlig och har samtidigt druckit på tok för lite kaffe idag. Så skål mina vänner för nu ska koppen svepas, skolväskor packas och sen drar hela klanen på bio medans Elton ska mysa med mormor. Vad har ni för er idag?
 
Foto: Isabella
 
 

Älskar kontrasterna av att kunna åka i väg och njuta av naturen å alla ytor.


 
Hoppas att ni alla fina har haft en bra vecka och har haft möjligheten att njuta av sommarens sista andetag precis så som vi nu har gjort. I början av veckan valde vi nämligen att stänga av våra mobiltelefoner och andra tekniska aparater helt för en stund. Vi packade sedan snabbt ihop lite badkläder, mjukisbyxor och andra nödvändigheter för att sedan åka hem till min syster och Eltons gudfar. Eller "packade snabbt ihop" var väll kanske att ta i..
 
 
För med fyra kids tar det minst 40min nu för tiden att bara få in hela cirkus-familjen i bilen. Jag hann väll även med att packa om väskorna si så där tolv gånger då Edwin och Emil samtidigt plockade ur över hälften av det som jag redan hunnit packat ner. Min syster bor som tur var bara 25min bort ifrån oss så det blev ingen lång och energikrävande bilresa ner dit som tur var. Ungarna hann därmed även ta sig ett långt kvällsdopp i poolen, springa av sig i deras stora trädgård och plocka massor av frukter & bär. 
 
 
När Emil fick välja vad han ville i Moster-Rosannas trädgård. Ja men då valde han självklart dom fem största stenarna som håller näten på plats. Vilket var ett stentufft val och han var så bestämd. Själv valde jag gurkor och vindruvor medans Edwin plockade famnen full av päron. All frukt var dock inte helt mogen än. Men jisses vilken skördefest det kommer att bli framöver sedan. För träden var så fulla och tunga av all frukt. Jag älskar verkligen kontrasterna av att kunna åka i väg hem till syrran och njuta av naturen å alla stora ytor. Vi har visstas så mycket här nere i sommar nu att hela familjen nästintill ser på Rannas & Johns hem som våran egna sommarstuga, samtdigt som våra familjeband har blivit ännu starkare.
 
 
Men hemma är det rätt så skönt att vara igen nu också. Att åka i väg på dagarna är bra skönt men nätterna vill vi helst spendera på hemmaplan. För annars blir det inte mycket sömn för någon av oss. Nu är det dessutom bara en vecka kvar av sommarlovet här hemma innan skolorna börjar igen. Så i dag ska vi förbereda lite mer inför det. Höstkläderna ska prövas och jag själv ska även testa en ny bikini så här lagom tills att sommaren snart är över. För om knappt 2månader kommer vi att packa väskorna igen och då flyga ner till röda havet. Barnens mormor ska även följa med oss ner på denna resan vilket bjöd upp till höga glädje rop. Detta blir nämligen första gången någonsin som vi kommer ha resesälskap med oss. Så bara det faktum att mamma nu sagt ja till att följa med oss kommer göra resan till en stor succe! 
 
Foto: Isabella
 
 
 
 

Diy tips: Kallskurna snittar i form av små grävmaskiner!

 
 
I går spelade det ingen roll hur långt in jag än grävde i kylen för den ekade tom och vi behöver storhandla. Men att åka och handla med alla kidsen är som att få huvudet överkört av en bulldozer. I stället valde jag att trolla med knäna och gjorde det bästa av det som fanns kvar hemma. Vilket resulterade i kallskurna snittar i form av små grävmaskiner. 
 
 
 
Det blev gående bord här hemma till slut. Med morötter liknandes vägkoner, köttbullar som stenblock och små grävskopor av korv & ost. För allt som behövdes till detta pyssel var: Korv, ost, sugrör och lite fantasi. Till efterätt mummsade vi sedan gemensamt i oss en megastor vattenmelon. För är det något som mina små älskar och samtdigt aldrig kan få nog av så är det just melon.
 
 
"YOU DON'T HAVE TO BE GREAT TO START,
BUT YOU HAVE TO START TO BE GREAT!" 
 
Gårdagskvällen avrundades sedan med en kvällsturnering i pingis. Vi försökte samtidigt lärar barnen tålamod, att inte säga fula ord och att vinna inte är allt. Jo det gick ju faktiskt helt strålande tills vi vuxna själva förlorade stort. Har du också en vinnarskalle?
 
 Foto:Isabella
 
 

Försöker hitta vart odören kommer ifrån medans grabbarna tokskrattar åt mig!

 

Dom här två vet allt hur man roar sig själva och jag är bra stolt över hur självständiga dom har blivit under denna sommaren. Ibland lite väl kreativa och finurliga dock. För en stund sedan såg det nämligen ut så här när jag öppnade upp badrumsdörren. Med trädgårdslangen indragen och en Emil som direkt utbrast "det luktar stit" äkligt, blää..
 
 
En annan fick ju nästintill panik och sprang då rakt in för att kolla om det låg bajs i duschen? Det gjorde det inte så jag vände upp och ner på ungarna för att kolla deras stövlar och se om dom klivit i hundbajs eller någon annan avföring? Nej inte det heller och under tiden som jag fortsätter att utforska badrummets alla små vrår för att hitta vart odören kommer ifrån så bara tokskrattar grabbarna åt mig.
 
 
Emil springer samtidigt ut på altanen och hämtar sin lilla vattenkanna å gröna diskborste. In kommer han sedan med envisa steg. "Flytta mamma, flytta på dig nu jag sa!" Han går fram till golvbrunnen och häller i vattnet. Då säger Edwin "Så nu luktar det snart gott igen mamma". Själv står jag där och bara gapar & känner mig så där lagom smart! Ja för det var ju klart att det var golvbrunnen som hade torkat ut då vi badat mer ute än inne den sista tiden och som tur är har jag två hjälpredor här hemma med bättre koll än mig också. 
 
Foto: Isabella.
 
 

garden 24: sagolikt sken i wonderland, nu väntar vi bara på att Johnny Depp ska knacka på dörren..

 
Kampanjer / Sponsrade inlägg
i samarbete med Markslöjd 
 
 
 

Efter alla våra parkleksturnéer så har jag fram tills nu varit grön av avund på alla lekparker som är belysta och bjuder in till timmar av mer lek även under dygnet och årets mörkare tid. Med hjälp av MARKSLÖJD och deras GARDEN 24 system så har vi nu skapat en minst lika sagolik drömvärld ute i vårat eget lilla WONDERLAND. Så här ser det ut här ute nu i skymmningen..

 
 

Vi vill som sagt var kunna nyttja våra egna lekytor här hemma även efter att solen har gått ner och under årets mörkare årstider. Att belysa våran egen lilla lekplats var därmed nu en självklarhet för oss. Speciellt då GARDEN 24 systemet drivs med LED - lampor och inte blir varma. I lekplatsen har vi även valt att gräva ner kablarna i VP- rör för att helgardera oss om att varken stora eller små kan komma att gräva av en elkabel. Kablarna är dock rejäla och anpassade redan så som dom är, men då det även skottas och grävs en hel del ute i våran trädgård där vi valt att placera ut ljuskällorna så känns det bäst att även använda rören.


 

Spotsen ifrån GARDEN 24 kommer med både hängfäste och markspjut. Vilket möjliggjorde att vi kunde välja att hänga upp spotsen direkt på grenarna uppe i trädet och även fick möjligheten till att sticka ner några av dom andra direkt i marken. Vilket vi valde att göra både under barnens rutschkana samt bakom våran lektunnel. Så numera har larven förvandlats till en lysmask. Vi valde även att placera två spots i två stora lampskärmar som vi hade kvar uppe på vinden sedan vårat bröllop. Allt för att skapa en så magisk WONDERLAND-känsla som möjligt, och magiskt det blev det verkligen!


 

Till våran lilla trädgård så valde vi trädgårdsspotlights med olika wattstyrkor 6w och 9w, samt även en dimmer. För jag vill kunna reglera ljuses styrka allt efter tid på dygnet och efter säsong. Under sommaren nu så vill man ju gärna ha mysig belysning medans det under vinterhalvåret krävs lite starkare sken. Vi har även valt att satsa på en 24v transformator som ger oss möjligheten att koppla in ljuskällor upp till hela 60W. Vi kommer där med även kunna bygga vidare och komplettera upp med fler ljuskällor i framtiden om vi skulle önska det. Till denna kommande höstsäsongen ska vi även installera några NYA FEST - klotlampsslingor från MARKSLÖJD  här ute. Jag kommer att fästa dessa i höjd med Cheserie-katten uppe i ekens stam och sedan låta dom sväva fram över trädgården och vidare in mot altanen.

 

Vilket kommer bli helt sagolikt!


 Fot: Isabella, rustaupp.se
 
 
 

RSS 2.0